Je ziet ze steeds vaker op straat rijden of langs de weg staan: elektrische steps. Wil je met een elektrische step op de openbare weg rijden? Dan moet je voldoen aan een aantal regels. Maar welke regels zijn dat, welke modellen zijn goedgekeurd, waar mag je ermee rijden en aan welke wegregels moet je je houden? Op deze pagina krijg je antwoord op al je vragen.
Wat is een elektrische step?
Een elektrische step is een gemotoriseerd tweewielig voertuig. De e-step, zoals de elektrische step soms ook wel wordt genoemd, wordt voortgedreven door één of twee elektrische motoren en is daarom voorzien van een oplaadbare accu. Hoewel een ‘echte’ step eigenlijk geen fysieke zitinrichting heeft, wordt er toch gesproken over elektrische steps zonder zadel en elektrische steps met zadel. Laatstgenoemde wordt ook vaak e-scooter genoemd.
Elektrische steps en regelgeving voor de openbare weg
De elektrische step wordt gezien als motorvoertuig. Als je ermee op de openbare weg wilt rijden, moet je voldoen aan voertuigeisen. Voor de meeste voertuigen, zoals fietsen, e-bikes, bromfietsen, motorfietsen en auto’s, zijn regels opgesteld die in de gehele Europese Unie gelden. Echter, voor elektrische steps is nog geen Europese of internationale regelgeving, waardoor het voor producenten niet mogelijk is om voor e-steps een goedkeuring te krijgen voor de openbare weg. Toch kun je, omdat in Nederland ook nationale wetgeving geldt, in sommige gevallen wel goedkeuring krijgen onder de noemer innovatief voertuig, in de categorie ‘bijzondere bromfiets’. Onder bijzondere bromfietsen vallen enkele goedgekeurde elektrische steps, waarmee je dus wel legaal op de Nederlandse openbare weg mag rijden.
Met welke elektrische steps mag je legaal de openbare weg op?
Je mag in Nederland alleen met elektrische steps op de openbare weg rijden als ze door de overheid zijn goedgekeurd of zijn aangewezen als bijzondere bromfiets. Let op: de meeste elektrische steps zijn niet goedgekeurd.
Goedgekeurde elektrische steps
Op de website van de RDW, een zelfstandig bestuursorgaan van de Nederlandse overheid, staat een lijst met goedgekeurde elektrische steps. Je mag op dit moment met de volgende vier modellen legaal over straat rijden:
- E-step van het merk Kickbike, type Cruise
- E-step van het merk Kickbike, type Fat Max
- E-step van het merk Kickbike, type Luxury
- E-step van het merk Yedoo Mezeq
Naast bovengenoemde elektrische steps zijn ook de onderstaande type e-steps toegestaan:
Elektrische steps met stepondersteuning
Deze elektrische steps hebben stepondersteuning en geen gashendel. Je stept zelf en dankzij stepondersteuning ga je sneller vooruit. Je kunt stepondersteuning vergelijken met trapondersteuning.
Als je elektrische step zowel stepondersteuning als een gashendel heeft, mag je er niet mee rijden op openbare Nederlandse wegen.
Bromfietsen die lijken op een e-step (elektrische steps met zadel)
Er zijn ook goedgekeurde bromfietsen die lijken op e-steps. Je herkent ze aan het zadel en het kenteken. Deze bromfietsen voldoen aan de Europese regelgeving, waardoor je ermee op de openbare weg mag rijden. Een voorbeeld van zo’n bromfiets is de Veeley V5.
Andere bijzondere bromfietsen
In Nederland mag je daarnaast met 17 andere bijzondere bromfietsen de openbare weg op. Deze bromfietsen verschillen van elkaar. Ze kunnen 2, 3 of zelfs 4 wielen hebben. Tot deze bijzondere bromfietsen behoren de volgende voertuigen:
- Segway
- Trikke
- Swing
- Zappy3
- Virto
- Paukool
- Ninebot type E
- LEF (voorheen E-One)
- Robin-M1
- VirtoS
- Ninebot type Urban
- Qugo Runner
- BSO-Bus
Rijden op een elektrische step zonder goedkeuring
Ga je de straat op met een elektrische step die niet is goedgekeurd of aangewezen als bijzondere bromfiets? Dan kan de politie je een boete geven. Ook kan je e-step in beslag worden genomen.
Regels voor rijden op een elektrische step
Is je elektrische step goedgekeurd? Dan moet deze van specifieke uitrusting zijn voorzien, voordat je er legaal de weg mee op mag. Dit is vastgesteld in de Beleidsregel aanwijzing bijzondere bromfietsen van de Rijksoverheid.
Je elektrische step moet zijn uitgerust met:
- Een stuur
- Een verzekeringsplaatje of -sticker
- Een voertuigidentificatienummer (VIN)
- Verlichting
- Rode en witte/gele reflectoren
Is je legale e-step voorzien van de juiste uitrusting? Dan mag je ermee op de Nederlandse openbare weg rijden. Daarbij moet je de verkeersregels en verkeerstekens voor fietsers volgen en je aan de wetgeving houden. Voor het gebruik van elektrische steps geldt het volgende:
- Je bent 16 jaar of ouder.
- Je hebt geen rijbewijs nodig.
- Je hoeft geen kenteken aan te vragen.
- De maximale snelheid voor een e-step is 25 kilometer per uur.
- De e-step heeft een maximumvermogen van 4 kW.
- Je hoeft geen helm op.
- Je moet de elektrische step verzekeren voor wettelijke aansprakelijkheid (WA), de sticker van de verzekeraar plak je op de e-step.
- Je moet op het (brom)fietspad rijden als deze er is en moet op de weg rijden als deze er niet is.
- Je moet zo veel mogelijk rechts rijden.
- Je mag niet op de stoep rijden (gehandicapten mogen dit wel met een maximale snelheid van 6 kilometer per uur).
- In het donker en bij slecht zicht moet je voor- en achterlicht branden of moeten lampjes aan je kleding of helm aan staan.
- Je mag geen elektronische apparaten vasthouden als je rijdt, zoals een mobiele telefoon of muziekspeler.
- Je mag handsfree bellen en muziek luisteren, mits je geen gevaar in het verkeer veroorzaakt.
- Er mag niet meer dan 0,5 promille alcohol in je bloed zitten als je rijdt. Ben je beginnend bestuurder? Dan mag je niet rijden met meer dan 0,2 promille alcohol in je bloed.
- Je mag niet onder invloed zijn van drugs en sommige medicijnen, omdat je hierdoor minder goed kunt rijden.
Wetgeving voor Lichte Elektronische Voertuigen
De regelgeving die op dit moment geldt voor bijzondere bromfietsen wordt herzien. Er is wetgeving in de maak voor Lichte Elektronische Voertuigen (LEV). Hieraan werken het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) en de RDW om voor duidelijkheid en meer verkeersveiligheid te zorgen. Onder deze LEV’s vallen ook elektrische steps.
Er komt een nationaal toelatingskader voor deze licht elektrische voertuigen: het LEV-kader. In dit kader worden technische eisen opgesteld voor onder meer de elektronische steps. Ook voor de gebruiker en de inpassing in het bestaande verkeer zullen eisen worden opgesteld. De Rijksoverheid verwacht het complete LEV-kader na de zomer van 2023 naar de Tweede Kamer te kunnen sturen. Op termijn moet er ook een Europees kader voor LEV’s komen.
Over de nieuwe regels en wetgeving in het nieuwe kader is het volgende bekend:
- Een kenteken wordt verplicht.
- Een helm wordt niet verplicht.
- Bestuurders van elektrische steps moeten op het fietspad rijden.
- Het maximale gewicht van een elektrische step wordt 55 kg.
- Alle elektrische steps zullen onder de Wet aansprakelijkheidsverzekering motorrijtuigen (WAM) vallen en een WA-verzekering blijft verplicht.
- Nieuwe e-steps worden toegelaten op de weg als deze zijn goedgekeurd en er toezicht is geweest op het fabricageproces.
- De RDW zal worden aangewezen als onafhankelijke goedkeuringsinstantie.
Let op: als je nu een e-step koopt, kan niet worden gegarandeerd dat deze later ook wordt toegestaan op de weg, zo meldt de Koninklijke Nederlandse Toeristenbond ANWB. Deze elektrische steps zullen namelijk moeten voldoen aan de nieuwe gestelde eisen, maar op dit moment is de regelgeving voor dit type voertuig anders dan het in de toekomst zal zijn.
Veelgestelde vragen
Is een elektrische step legaal?
Het hebben van een elektrische step is legaal. Toch mag je met de meeste elektrische steps niet legaal op de openbare weg rijden. Dat is alleen legaal als deze door de RDW is goedgekeurd of is aangewezen als bijzondere bromfiets. Er zijn vier goedgekeurde modellen e-steps. Onder bijzondere bromfietsen vallen elektrische e-steps met stepondersteuning zonder gashendel, bromfietsen die lijken op een e-step en andere bijzondere bromfietsen als de Segway, Trikke en Swing. Als je op een e-step rijdt die niet is goedgekeurd, kun je een boete krijgen en kan de step in beslag genomen worden.
Waar moet je op letten als je een e-step koopt?
Als je een elektrische step gaat kopen en deze op openbare wegen wilt gebruiken, is het belangrijk dat je er zeker van bent dat de e-step is goedgekeurd. Wil je een e-step kopen voor rijden op particuliere terreinen? Dan hoeft de step niet te zijn goedgekeurd. Wees je er wel van bewust dat later laten keuren niet mogelijk is. E-steps die niet zijn goedgekeurd, kunnen dus nooit op de openbare weg worden gebruikt, ook niet als de verkoper doet lijken alsof dat wel kan. Als een verkoper je vertelt dat de stap binnenkort wordt goedgekeurd, klopt dat dus niet. Als je de elektrische step daarnaast ook in het buitenland wil gebruiken, moet je de regels opzoeken die in dat land gelden. Er zijn op dit moment namelijk nog geen Europees of internationaal vastgestelde regels voor e-steps.
Zijn er ook e-steps waarvoor geen minimumleeftijd geldt?
Ja, die zijn er zeker. Er zijn e-steps die zijn goedgekeurd als e-bike en onder de regels voor elektrische fietsen vallen. Daarvoor hoef je, in tegenstelling tot bij een elektrische step, niet 16 jaar of ouder te zijn. Een voorbeeld van een dergelijke e-step is de Emicro. Net als een elektrische fiets rijdt deze alleen als je zelf je benen beweegt; de step gaat alleen vooruit als je zelf stept.
Waar kun je vrij met een elektrische step rijden?
Als je een elektrische step hebt, mag je daarmee altijd op je eigen grondgebied rijden. Voor particuliere terreinen, zoals campings, geldt dat de eigenaar van het terrein bepaalt wat de regels zijn. Als de eigenaar gebruik van e-steps toestaat, mag je daarmee over het terrein rijden. Daar zijn geen algemene regels voor opgesteld.
Disclaimer
De regelgeving van elektrische steps is momenteel aan verandering onderhevig. Wij doen ons best om dit artikel zo up-to-date mogelijk te houden, maar kunnen de juistheid ervan niet garanderen.
Ben je van plan om een elektrische step te kopen? Doe dan altijd zelf onderzoek.
Bronnen
Voor de totstandkoming van dit artikel zijn de onderstaande bronnen gebruikt: